kutrowanie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) wstępnie w temp. 2—4°C przez ok. 2—4 d, zamrożoną słoninę rozdrabnia wstępnie do wielkości ziarna fasoli; mieszanie surowców z dodatkami — solą, saletrą, przyprawami, cukrem; kutrowanie otrzymanej miesz.; napełnianie farszem osłonek; wstępne podsuszanie; kontrolowane dojrzewanie; wędzenie i dalsze suszenie w temp. ok. 12 i 18°C. Wg przepisów wewnętrznych CPMs rozróżnia się s. krakowskie i węgierskie...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.