lipooksydaza

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) enzymy zbóż — enzymy występujące w zbożach. Wg sposobu działania można je podzielić na dwie zasadnicze grupy: 1) hydrolazy, do których należą hydrolazy glikozydów — hydrolizujące cukrowce, proteazy — hydrolizujące białka, esterazy — hydrolizujące tłuszcze i estrowe wiązania z fosforanami; 2) oksydoreduktazy, z których w ziarnach zbóż najliczniej występują: lipooksydaza, oksydaza o-dwufenolowa, katalaza i oksydaza glikozowa. Spośród hydrolaz najważniejszą rolę technologiczną spełniają -► amylazy. Aktywność amylaz decyduje min...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.