mazun

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) MLECZNE NAPOJE, napoje wytwarzane z mleka przez jego przefermentowanie przy udziale odpowiednich bakterii lub drożdży albo doprawienie składnikami odżywczymi i smakowymi. W szerszym użyciu są napoje fermentowane (—*■ jogurt, kefir, kumys, laktorol, maślanka, mazun); napoje typu kefiru (zwłaszcza kumys) zawierają alkohol w ilości 0,3-1% i więcej; przy produkcji n.m. fermentowanych korzystne jest wstępne silne ogrzanie mleka (tzw. wysoka pasteryzacja, np...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.