mleczno-maślankowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) P. jest jednolitym gęstym płynem o barwie białej, lekko kremowej i czystym orzeźwiającym, kwaśnym smaku. Zawiera 8,9% s. m. w p. mlecznym i 8% w p. mleczno-maślankowym, w zależności od rodzaju 4+0,05%, 2+0,05% tłuszczu, kwasowość 35—60°SH. Niedopuszczalne są bakterie z grupy pałeczki okrężnicy w 0,01 cm8. Opakowanie sta...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.