niefermentowany

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) im dłuższa fermentacja, tym h. silniej naciąga, a napar ma smak łagodniejszy i jest bardziej aromatyczny; proces fermentacji przerwany jest przez suszenie („prażenie”) nad ogniem lub w przepływającym gorącym powietrzu, do zawartości wody ok. 3%; 2) h. zielona (np. japońska, chińska), niefermentowana, w której produkcji surowiec ogrzewa się w parze (—*• blanszowanie) w celu utrwalenia barwy, lekko podsusza, zwija i suszy; 3) h. ulung, częściowo fermentowana, sta...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
imiesłówliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.