nieochłodzony

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) MLEKO I JEGO PRZETWORY Mleka nie można uzyskać w stanie sterylnym. Otrzymane przy udoju zawsze zawiera pewną liczbę bakteri (ok. 100 drobnoustrojów w 1 ml). W nieochłodzonym mleku rozmnażają się przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, które przez wytwarzanie kwasu mlekowego z laktozy (cukru mlecznego) działają hamująco na rozwój flory bakteryjnej rozkładającej białka i tłuszcze. Natychmiastowe ochładzanie mleka po udoju zapobiega rozwojowi bakterii i wpływa na zachowanie cech organoleptycznych mleka...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Korczak,Cezary W. (red.) 1973. Higiena ochrona zdrowia. Podręcznik dla średnich szkół medycznych, wyd. 7, Warszawa : PZWL
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
imiesłówliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.