organoleptyczny

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) § 4. Tłuszcze z ryb i innych zwierząt morskich Z powodu nieprzyjemnego zapachu i smaku tłuszcze i oleje uzyskiwane ze zwierząt morskich były dawniej z wyjątkiem tranu leczniczego zużytkowywane niemal wyłącznie na cele techniczne. Metody przerobu zostały jednak w międzyczasie tak ulepszone, że obecnie np. oleje wielorybie poddane procesowi uwodornienia ulegają utwardzeniu, zatracają nieprzyjemne własności organoleptyczne i są jednym z głównych surowców w produkcji margaryny. 990 S. PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Troskolański, Adam Tadeusz (red.) 1960. Mała encyklopedia techniki, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.