oziębiacz-wygniatacz

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) stężonego roztw. soli kuchennej, barwnika, aromatu, zakwasu. Półpłynny produkt chłodzi się w oziębiaczu-wygniataczu do temp. 5°C. Nadanie właściwej struktury' odbywa się w teksturatorze, gdzie masło ogrzewane jest początkowo do temp. 10°C, a następnie o 1,5— 2°C w ciągu 15—20 min, co powoduje wymuszoną krystalizację tłuszczu...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.
Sąsiedztwo a fronte

K) Słowa obecne w Słowniku ortograficznym języka polskiego Władysława Kokowskiego i pominięte w indeksie, ze względu na założenia NFJP.