pełnocenny

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Kasze mają wysoką wartość kaloryczną, mineralną (wapń, fosfor, żelazo) i witaminową (B), są przy tym produktem tanim i z tych względów zasługują na szerokie rozpowszechnienie. Kasze zawierają stosunkowo mało białka i jest ono niepełnowartościowe, konieczne jest zatem łączenie kasz w potrawach z produktami, zawierającymi białko pełnocenne, a więc z mlekiem, jajami, mięsem. Ponieważ kasze zawierają mało witaminy C, należy łączyć potrawy z kasz z surówkami owocowymi i jarzynowymi. Ze względu na zakwaszające działanie kasz nie mogą one zastąpić jarzyn — jako dodatku do mięs...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.