pleśniowo-podpuszczkowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Lit. 113. 116 ser pleśniowo-podpuszczkowy — ser miękki dojrzewający przy udziale pleśni. Dzielą się zależnie od gatunku i sposobu rozwoju pleśni na 4 grupy: 1) kwasowo-podpuszczkowe, zwane serkami śmietankowymi, spożywane na świeżo lub po krótkim dojrzewaniu (3—14 d), charakteryzują się lekkim porostem białej pleśni z grupy Oidium — reprezentowane przez imperial, 2) silnie porośnięte białą lub różową pleśnią głównie z grupy Pénicillium — reprezentowane przez ser typu camembert, 3) pleśniowo-maziowe porośnięte białą pleśnią z grupy Pénicillium, przerośnięte mazią wywołaną bakteriami czerwieni serowej z rodzaju Corynebacterium — reprezentowane przez ser typu quartirolo, 4) sery przerośnięte zieloną lub niebieską (niekiedy białą) pleśnią z grupy Pénicillium — reprezentowane przez ser typu roquefort...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.