spasteryzować

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) trowanie) w próżniowych aparatach wypamych, zw. też mlekiem skondensowanym. Pomysł zagęszczania i następnie termicznego utrwalania mleka pochodzi od —► N.F. Apperta; uruchomienie (1856) przem. produkcji przypisuje się Amerykaninowi Gailowi Bordenowi (1801-74). M.z. nie słodzone otrzymywane jest przez 2,5-krotne skoncentrowanie spasteryzowanego mleka do ok. 31% suchej masy (w tym 9% tłuszczu mlecznego) i utrwalenie w hermetycznych puszkach metodą sterylizacji; m.z. słodzone, z dodatkiem 40-45% sacharozy, zawierające do 25% wody, jest produktem trwałym bez sterylizacji; zob. też mleczarstwo...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
imiesłówliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.