szybkooctujący

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) 5. 	Wyrób octu Ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego, powstającego z wodnego roztworu alkoholu etylowego w drodze fermentacji octowej, wywołanej przez bakterie octowe z rodziny Acetobacteriaceae. Można również wyrabiać ocet przez ukwaszenie wina gronowego lub owocowego otrzymując tzw. octy owocowe (winne). Ukwaszanie wodnych roztworów alkoholu odbywa się dziś wyłącznie przy użyciu tzw. bakterii szybkooctujących...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Troskolański, Adam Tadeusz (red.) 1960. Mała encyklopedia techniki, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
imiesłówliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.