słodowanie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) 1006 S. PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY mywa w kadziach zalewowych doprowadzając go do wilgotności 43—45%, po czym poddaje słodowaniu w słodowniach, podczas którego namoczony jęczmień kiełkuje i wzbogaca się w enzymy amylolityczne, proteolityczne i inne. Kiełkowanie jęczmienia odbywa się na klepiskach albo też w skrzyniach lub bębnach, w których namoczony jęczmień napowietrza się sprężonym powietrzem (słodowanie pneumatyczne)...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Troskolański, Adam Tadeusz (red.) 1960. Mała encyklopedia techniki, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.