wekowanie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Niemniej te potrawy, które nie zawierają witaminy C, a które wymagają długiego gotowania - znakomicie szybciej ugotują się w garnku pod ciśnieniem, choćby np. rosół, sztuka mięsa. Szybkowar doskonale także służy do wekowania mięs, ryb i grzybów, gdyż można w nim osiągać temperaturę ok. 120°C, czyli wystarcza jednorazowe pasteryzowanie...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Gumowska, Irena 1988. Wenus z patelnią. Jak się odżywiać?, wyd. 4 popraw. i uzup., Warszawa : IWZZ
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.