winianowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) na łatwość tworzenia roztw. przesyconych stanowi w winie potencjalny czynnik zmętnień i osadów, zwłaszcza w niskiej temp. Zabezpieczenie wina przed wypadaniem k.w. (stabilizacja winianowa) przeprowadza się przez: 1) schłodzenie wina do temp. bliskiej punktu zamarzania; 2) obróbkę kationitem w celu odprowadzenia potasu względnie zastąpienia go sodem; 3) obróbkę anionitem lub węglanem wapniowym; 4) dodatek kw. metawinowego...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.