zakąskowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) KONSERWY [franc. < łac.], w ogólnie przyjętym znaczeniu produkty spożywcze utrwalone przez apertyzację (—»• N.F. Appert), w szczelnym opakowaniu (puszki, słoje), często gotowe do spożycia; np. k. mięsne, rybne, mieszane (mięsno-warzywne, zakąskowe z warzyw faszerowanych i in.), mleczne o charakterze dietetycznym (np. pokarmy dziecięce zw. babyfoods) oraz niektóre —*■ koncentraty spożywcze, płynne lub półpłynne; nazwą k. przyjęto także określać, .obok k. apertyzowanych, te z produktów owocowo-warzywnych, które po utrwaleniu zachowały pierwotną postać surowca, np...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.