ćwierćtusza

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) 4-6 ); w wyniku zachodzących w tym okresie procesów, gł. enzymatycznych, m. staje się miękkie, kruche i nabiera korzystnych cech smakowych. W handlu znajduje się m. w postaci całych —*• tusz mięsnych (cielęce, baranie i drób), półtusz (wieprzowe, wołowe), ćwierćtusz (wołowe i końskie), a także po ich podzieleniu na zasadnicze części (np. wieprzowe na karkówkę, schab, szynki i in., wołowe na polędwicę, łatę, rozbef i in.)...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.